Ромите от България са с добро име и са уважавани.

Рукие Узунова,

Никозия

 Остров Кипър,

           Третият по големина остров в Средиземно море, с площ 9251 кв.км. Разделен е на три части-Република Кипър (член на Европейския съюз), Севернокипърска Турска Република (която няма официално международно признание извън Турция) и британските военни бази Акротири и Дикелия.

Двата основни и официални езика в Република Кипър са гръцкият и турският.

Според официалното преброяване през 2018 г.населението е 1 189 265 души.

Столицата е Никозия е разделена на две, защото е столица и на кипърските турци. Този остров дава препитание на много чужденци.

Има много румънци, българи, араби и от други чужди  народи и етноси. Голям процент и български роми работят, учат и се развиват в Кипър. Работят на едно, понякога и на две места, за да могат да осигурят добро бъдеще на децата си. Не знаем точният брой на българските роми в Кипър, но не са малко.

В Никозия са близо 500 души. Само аз познавам около 100 наши роми тук.

Ромите се броят най-добре, когато има сватби.

     Въпреки натовареното ежедневие голям процент от тях, в почивните дни посещават Българският християнски център в Никозия.Той обединява български граждани от различни етноси.

Център за духовна и морална подкрепа, запознаващ хората с Християнската вяра.

Точно в този център имах удоволствието да срещна моят съгражданин Асен Тодоров и неговото семейство.

 Асен е разпоредител в църквата, а жена му се занимава с децата в детски кът към църквата.Основната работа на Асен е шофьор в транспортна фирма.

 С Данка е семейство от 2009 година и имат син Юлиян.Тя е от ромската махала на Свиленград. Завършила средно образование. Дошла е в Кипър с родителите си, заради безработицата в България, когато е била на 17 години. Продължила е образованието си и тази година, Данка завърши  колеж в Никозия.За да  има добра работа трябваше да научи  грацки език. Така Данка се мотивирана и сега свободно говори и пише на гръцки, английски и руски езици. Говори добре и турски език. Сега работи като готвач на две места: в ресторант за модерна кипърска кухня и в ресторант за палачинки. Тя е на 30 години, а съпругът й на 40. Всички роднини, братя и сестри и на двамата са в Кипър. Само родителите на Асен са в България.Там си имат две жилища, тук имат коли, живеят под наем, но мислят да си купят жилище в Никозия. За да осигурят добро образование на синът им и двамата работят много. Засега не мислят да се връщат в България, защото Юлиян е ученик в пети клас. Говори добре български език, гръцки и сега учи английски език. Асен и съпругата му са с  много натоварени графици, но се справят. Въпреки голямата ангажираност, те намират време да се отдадат на христянската вяра.

 В църквата на Българският Християнски Център в Никозия,

всички са като едно голямо семейство.

Хората се подкрепят много с молитви, ако се наложи и си помагат и  финансово. Не се делят на роми, българи, турци…, защото пред очите на Бог всички са равни. „Исус Христос дойде за всички ни“, защото обича хората еднакво, независимо какъв е произхода на човека. Аз имах проблем със сина ми Йоан, всичките тези хора са били до нас през цялото време. Бяха чужди хора, а сега са за мен повече от роднини. Защото в тежък момент виждаш близките си.

Всички роми тук са вярващи и образовани. Няма човек без средно образование. Няма неграмотни  хора. Всички работят. Ромите от България са си направили добро име и където и да идат – са уважавани. „Островът е малък и тук кипърците се познават. Роднини, сватове, кумове… един те препоръчва на друг и всеки помага на другия. Аз наистина се чувствам повече у дома си тук. Спокойно ми е, чувствам се човек. Никой не ме пита какво значи името ми!-

Снимки: Личен архив ХИТ медия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *