Камелия Антова

Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации…

„В живота ми има две жени – първата е българка, а втората германка…” От брака си с Веселина, който е кратък, има две дъщери – Татяна и Джема. Татяна е невролог и психиатър, а Джема – зъболекар. И първата му жена работи дълги години в Германия, както и дъщерите му, които сега също са там. Със съпругата си  Мариане се запознава в клиниката на чичо си в Западен Берлин. Там младата германка работела като медицинска сестра, а иначе учела педагогика и по-късно станала учителка. Двамата се залюбват в болницата и по-късно се женят. Имат дъщеря и син. Алесандро работи в Европейската комисия, а Кармен отговаря за образованието в кметство Хамбург. В последните години той разделяше времето си между Варна, Фрайбург, Хамбург и Брюксел. Съпругата му Мариане бе във Фрайбург, но почина преди година и професорът понесе тежко смъртта ѝ !…

Горда съм че, съм познавала такъв човек, като професора:

Велик Човек със главно „Ч“.

Баща ми е негов роднина,  братовчед по майчина линия. Майката на професора и бащата на моят баща са били първи братовчеди.  Моят татко и Чирков са били втори братовчеди, а аз и децата на професора сме трети братовчеди. Татко е бил набор с Чирков. И той е покойник.

Аз съм родом от гр. Лом. Познавах професора лично, с което се гордея. За, него мога да кажа наистина, само хубави неща. Познавам го от 1992 година. Имах от дете вроден порок на сърцето, а същата година трябваше да родя и поради тази причина го потърсихме за помощ. Имах директна връзка с него и не се налагаше да комуникирам с други хора.  

Забележителното е, че точно на именият ден на професор Чирков, 30 август – Александров ден той, ми подбра екип за раждане в АГ Академия – „Майчин Дом“, София. Така с неговата помощ и подкрепа, родих дъщеря си в академията успешно, без проблеми, за което съм му благодарна цял живот!

Беше се минало дълго време и през 2009 година, се наложи отново да потърсим професора за помощ. Съпругът ми беше на 36 г., когато получил голям масивен инфаркт. Наложи се да звънна на Чирков и да уговоря среща с него, заради мъжа ми. Срещнахме се в болницата „Св. Екатерина”. Направи ми много добро впечатление. Беше учтив, възпитан – изслуша ни. Няма да забравя: направи ми комплимент. Звучи нескромно, но думите му бяха: „Гордея се, че имам такива познати и роднини, интелигентни и красиви”. И това го каза пред колегите си. Беше много мило!

Ще запомня тази среща тогава, с това, че Чирков не си е забравил родния майчин език! Сподели, че ромският език му липсва много, защото няма с кой да си говори.

И ми каза на цигански: Бут шужи чай!

Изненада ме. Почувствах се много приятно поласкана. Той е от калайджиите и живееше в горната махала „Стадиона”.

Иа з съм си от Лом.  Там съм завършила средно образование и след това отидох да уча медицина в Русе, но си останах само с искането, защото се омъжих. Сега имам дъщеря и син.

Та след тази среща, професора започна да лекува съпругът ми. Постави му два стенда, за да се разширят кръвоносните съдове на сърцето, защото бяха запушени.

Когато наближи време за плащане в УМБАЛ Света Екатерина, моят велик родственик и съгражданин ни опрости плащането, а ние направихме дарение една символична сума на параклиса „Св. Екатерина”. Така професорът дари нов живот на съпругът ми! За съжаление той  почина миналата година.

Поклон пред светлата му памет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *