Ангел Стефанов


Тежко е да си циганин в България, особено днес, когато поради липса на озрялост, обществото е неспособно да бъде толерантно към различните, а сме различни до толкова до колкото са различни нашите бит, култура обичаи и занаяти и начин на препитание или  цвят на кожата, макар и не винаги .

Далеч назад във времето преди 30 години при системата на соца, циганите бяха нещо друго, бяха макар и неосъзнато потребни, бяха изключително нужни, необходимо присъщи, в много отрасли в икономическият живот на страната, като предимно в животновъдството, селското стопанство, комуналните услуги, всяка кравеферма бе с основен персонал цигани и тук, там по някой ръководен кадър българи. Зеленчукопроизводство, овощни градини, трактористи цигани, фуражири цигани, в градът, във заводи, фабрики и почти всеки отрасъл имаше циганин. Това ще рече, че всеки имаше работа, препитание, собствен законен дом, и не бяха принудени да бягат в големите градове, да живеят в незакони бараки, образуваха се непознати до тогава гета, за да са по близо до кофите с боклук на имащите работа българи, да събират или крадат железа от изоставени и  разрушени заводи и предприятия, или да ровят в промишлени сметища, където намираха множество рециклиращи се отпадъци: найлон, пластмаса, желязо и други.

Каква беше асоциацията на прозвището циганин по времето на соца, мургав, ниско интелигентен, понапил се и набил жената, или голи и боси циганчета шляпат в локвите или тичат сополиви или мръснички. Или децата закъснели за училище, някоя дребна кокошкарска кражба. Въобще другарят циганин не беше неудобен а необходимо и нужен в много отрасли дори и незаменим.

Приема се, че много от нас са лоши дори много лоши, и това е заради системата, която им отне елементарният поминък, като средство за препитание. Нима някой може да каже, че сме равнопоставени при кандидатстване за работа – абсурд дори и в ниско квалифицираните дейности. Стана модерно да се смята че циганите са най-лошите, и това е така, защото когато циганин е сгафил медиите услужливо го популяризират и дебело подчертават че деянието е извършено от цигани, макар че има и много престъпления извършени от лицето ,,Х,,. Другото име на циганина трябва да е ,,виновен,,  за БСП,  че ГЕРБ спечели изборите, виновен е за малките партии, че са толкова малки.

Виновен е за Първата и за Втората Световна война, за глобалното затопляне…

Циганина е виновен, че децата му са неуки, тръгнал е да търси препитание

 по европата.  Нали ти даваме всеки месец по 39 лв., не ти ли стигат? Знаеш ли, че съществуваш и лентяйстваш на наш гръб, живееш от социалните, цели 39 лв. не си плащаш тока 60 лева /понеже няма хладилник и пералня токът е само 60 лева/ не си плащаш водата, едни нищожни 35 лв. ли не можеш да платиш , нали ти даваме пари бе мангоооо, цели 39 лв. Защо нямаш ти другарю циганин здравни осигуровки, как да те лекуваме, теб или децата т , защо налиташ на бой на доктора, защо, защо… Виновен си другарю циганин, защото

системата, която унищожи твоят поминък ти плаща 39 лева да метеш центъра 15 дена и това са цели 2,60 на ден.

Да знаеш, че ако 6 месеца не си плащал осигуровките трябва да заплатиш за 5 години назад, дори нито веднъж де не си ходил на доктор. И да не набиеш доктора!?

Виновен си другарю циганин – е политика, която има специално предназначение, да се внуши на обикновеният човек, че циганинът живее на гърба на народа. Това не е социална политика, не е по европейска  програма за интеграция на циганите. Това са милиони и милиарди, които незнайно къде изчезват, а на обществото се заявява: циганите не стават за интеграция!

Виновен си циганино, че създаваш неграмотни деца и утре те ще бъдат като теб и циганинът става все по голям циганин.

А другите цигани, които работят в чужбина като роби,  изкарват пари, строят палати и карат скъпи коли те, виновни ли са?

Виновни ли са, че отиват  в чужбина да изкарват пари, да създават бъдеще на децата си, които харчат парите им за дрога и други глупости, защото растат без контрол.

Колко цигани в България получават заплата 2 хиляди лева за един месец? Работят в чужбина и изпращат пари в страната и някой е обявил, че ромите са най-големият инвеститор в България. Виновен си другарю циганин, виновен си господин ром, виновен си мистър циганче, че живееш в България! И винаги ще бъдеш виновен! Затова, отивай в чужбина, печели пари, изучи децата си и превъзхождай българите, дори и тогава да си виновен за Втората Световна война и глобалното затопляне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *