Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси,  проведе панелна дискусионна среща по всички приоритети на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020 г.)

Целта на срещата бе да се обсъдят интегрирани мерки, насочени към социално-икономическо включване на уязвими групи с фокус роми.

На участниците се представиха основните резултати от прегледа на изпълнението на приоритети „Здравеопазване“ и „Жилищни условия“  на Националната стратегия, направени бяха тематични дискусионни срещи, за Националната и Европейската стратегическа рамка за равенство, приобщаване и участие на ромите до 2030 г.

По време на дискусиите по приоритет „Здравеопазване“, Христо Христов направи предложение: Държавата да се бори с наркотиците в ромските квартали. Вече са планирани и заложени сериозни мерки от държавата, за борба с масовото използване на наркотици в гетата. 

От срещите с ромите в кварталите се оказа, че освен имената на наркотиците, хората не знаят нищо друго за тях.

Темата е табу, и възрастните трудно говорят за проблема.

Младите признават, че използването на дрогата е масово и дори децата под 15 години употребяват.

Г-н Христов е  инициатор на Кампанията срещу дрогата в ромските квартали, и това е причина да направи предложение – Борбата с наркотиците, да влезе в Националния план за действие в следващите 10 години. Това се случва за първи път в България.

Снимки: Валери Иванов

ХИТ медия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *