Група от различни организации и личности, от различни страни, се събрат, за да отбележат 50-годишнината от Първия Световен конгрес на ромите (1971-2021.)

Смятаме, че в разгара на настоящата сложна криза, този Златен юбилей дава възможност да се обърнем отново към вдъхновяващите принципи и постижения на този основен Лондонски конгрес, който ни даде знамето, химна и Световен  ден 8 април.

Те се превърнаха в жизненоважни символи на това, което сега е широко движение за признаване и еманципация на ромската нация. Това заяви Гратан Пъксан, ромски активист от Лондон, един от делегатите на конгеса през 1971 година.

Какво можем да постигнем през 2021 г.?

Може би много, може би не толкова, колкото е необходимо. Но като се съберем и чрез честна дискусия имаме възможност да тръгнем през тази юбилейна година по правилен път към целите, които всички споделяме.

Слободан Берберски призова за признаване на нацията. Файк Абди създаде Партия за пълна емаципация. Саид Балич работи за световна федерация.

Какви са стремежите и решенията на сегашното поколение?

В момента, чрез отворени седмични виртуални конференции, текат дискусии по някои от основните проблеми, пред които сме изправени днес. Най-голямото е как да изградим отново доверие сред нас и вяра, че чрез колективни действия можем да окажем въздействие. Един от тези въпроси е KOSOVO.

 Какво се случи през онези ужасни години 1998-1999г.?

 Днес в Косово остават само 12 000 роми докато други 150 000, плюс цялото ново поколение, родено от тях, живеят сега в привидно постоянно изгнание, разпръснато в много страни. Най-лошият геноцид, етнически чист от нацисткия Холокост.

Друга е заплахата за десетки хиляди роми мигранти във Великобритания, изправени пред принудително депортиране в резултат на BREXIT.

 Създават се съюзи и екипи за кампания по тези и други нерешени въпроси. Присъединяване към съществуващи кампании; създаване на нови. Колективното намерение е да постигнем напредък и да се комбинираме, така че в по-добра атмосфера, по-оптимистичен дух, всички да се съберат за планирания Юбилеен Световен ромски конгрес. Открито, виртуално събитие, което ще започне в Лондон на 8 април, Световния ден на ромите и след това, закриването в Берлин, ще се премести от град в град по целия свят.

В този форум хората от ромската диаспора ще имат възможност да участват. Целта? Участниците ще решат. Като се започне с широко разпространените резолюции, провеждането на референдуми по жизненоважни въпроси; чрез сесии и форуми по време на конгреса може да се очертае формата на нов стил политика. Ако е толкова спешно необходимо в тези мрачни времена, по-голямо единство, общ консенсус и споразумение могат да бъдат постигнати тази юбилейна година със сигурност ще роди – както направи Първият конгрес – нова ера на по-голяма увереност и увереност в себе си.

Ще бъде ли необходимо да се създаде по-широка коалиция, упълномощен Постоянен комитет, Координационен орган, официално избран изпълнителен директор на Конгреса? Участниците могат свободно да обсъждат и да решават как техният колективен политически глас може най-добре да бъде изразен ефективно. 

ХИТ медия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *