16-годишният Людмил, който загуби живота си от токов удар на бул. „Иван Гешов“ в София вчера, е пресичало по пешеходната пътека с баща си, съобщи bTV. След като двамата преминали през булеварда, момчето е стъпило върху шахтата, по чиято рамка е протичал ток. 

Въпреки усилията на лекарите във ВМА ученикът издъхна.

Заместник-кметът на район „Триадица“ Христо Вълчанов заяви, че най-вероятно става въпрос за оставен оголен кабел в шахта, където е станал инцидентът.

Случаят е изключително нелеп, има съмнения за неправомерни действия, уточнява се кой отговаря за тази шахта. Води се разследване, уточни Вълчанов.

Според ЧЕЗ повреденият кабел е след границата на собствеността на електроразпределителното дружество и шахтата не е на компанията.

„Това да има оголен кабел, значи че някой е пипал там. Кабелите вървят под земята, а когато са над земята – трябва да са на високо. Този кабел върви към един от павилионите в двора на болница“, допълни Вълчанов.

По думите на зам.-кмета на район „Триадица“, местната администрация трябва да следи за нередности, но „ние не можем да сме навсякъде“.

„Това по никакъв начин не е оправдание, готови сме да съдействаме на органите на реда. Злополучният кабел води до търговски обект, който се намира на територията на болницата“, каза още Христо Вълчанов.

От Столична община съобщиха, че по заповед на кмета Йорданка Фандъкова всички процедури, направени от район „Триадица“ за преместваеми обекти в района на бул. „Иван Гешов“, както и поставянето на всички външни обекти, ще бъдат проверени.

По случая е образувано и досъдебно производство. 

Експерти от МЗ проверят мястото, където 16-годишно момче загина при токов удар

Комисията, определена от здравния министър проф. Костадин Ангелов, трябва да установи обстоятелствата за инцидента и да изготви доклад до края на вчерашният ден. Изпратено е и писмо до д-р Антон Петков, изпълнителен директор на болница „Св. Иван Рилски„, която е в близост до инцидента, с което се изисква, също в рамките на вчерашният ден, от лечебното заведение да предоставят цялата известна им информация по случая, съобщават от здравното министерство.

Слави Трифонов: Ние сме държавата на нелепите инциденти.

През 2007 г. ток от фонтана на площад „Славейков“ уби млад мъж. Присъдата е 1000 лева глоба за изпълнителния директор, който стопанисваше площада. Просто нелеп инцидент.

През 2013 г. 11-годишно дете почина от токов удар в опит да прескочи металната ограда на двора на училище „Никола Вапцаров“ в село Копривлен. В оградата бил опрял скъсан кабел, по който протичало електричество. Окръжен съд-Благоевград излиза с решение, което оправдава и обявява за невинни двамата служители на ЧЕЗ, обвинени за смъртта на детето. Просто нелеп инцидент.

Миналата година 10-годишно момче беше прието в болница, след като беше ударено от ток при игра на баскетбол във великотърновското село Миндя. Момчето пострада, след като се е допряло до мантинела под напрежение, над която е монтирана улична лампа и баскетболен кош. Просто нелеп инцидент.

Вчера едно 16-годишно дете загина, докато пресича пешеходна пътека. Просто е настъпило шахта, по металните ръбове на която, незнайно защо, тече ток. И се почна голямото незнание. Никой не знае кой е виновен. Не се знае кой е собственикът на павилионите, захранвали се с кабела. Не се знае кой е собственик на шахтата убиец. От ЧЕЗ отричат да са собственици на шахтата, въпреки че съгласно Закона за енергетиката това е отговорност на електроразпределителното дружество. Електромерът, откъдето се захранват обектите, се намира от другата страна на булеварда и пресича целия булевард, а след като излиза изпод земята през шахта, върви по металния парапет на улицата. Никой не знае как и защо е така, въпреки че някой е издал заповед, захранил го е и получава пари за този ток. Търговският обект, който е захранен с този кабел, не е общински. Не е част от имотите, отдадени на частни търговци от общината. Намира се в регулацията на двора на близкото болнично заведение, което пък е държавна собственост. Никой нищо не знае. Единственото, което се знае е, че едно дете остана завинаги на 16 години. Просто нелеп инцидент. И на фона на тези „нелепи инциденти“ някак си цинично звучат думите на Бойко Борисов, изречени часове преди 16-годишното дете да загине. Цитирам го дословно: „Оставете децата на мира и не ги замесвайте в мръсната предизборна кампания. Има граници, които не трябва да се преминават.”

Господин Борисов, това не са нелепи инциденти. Това е некадърност. Това е безхаберие, това е корупция. И загиналите деца, и срутените нови пътища, и пачките и кюлчетата в чекмеджето са доказателство, че некадърността, безхаберието и корупцията отдавна преминаха граници, които не трябва да се преминават. И това не е предизборна кампания. Това е вашето управление, което е просто нелеп инцидент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *