Автор: Христо Христов

Какво се случва в ромските квартали към днешна дата?

Тази статия е публикувана на 23.04.2009 г. в бюлетина на Български хелзински комитет, след сериозен инцидент във кв. Факултета. По това време, дрогата се е пласирала  насилствено в ромските квартали, а сега се разпространява свободно и без проблеми!

Босовете Рашо и Пешо Щангата трепят всеки, който отказва да пласира дрога във Факултета – полицията е в час

Шанаджиите отново треперят. Сбъркалите наркодилъри остават без уши или пръсти. “Бандата на чуковете” е бригада, пряко подчинена на двамата кокаинови крале в България – Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро. Те са монополисти на кокапазара и не търпят конкуренция.

Покрай Таки се прочу т.нар. банда на чуковете – група за мръсни поръчки, известна с жестокостта си. Бандата нашумя през лятото на 2005 г., когато на охраняем паркинг в столичния ж. к. “Павлово” бе разстрелян един от тарторите на “чуковете” – 24-годишният Славчо Симеонов. Приживе той, брат му Любомир и още двайсетина души бяха лични телохранители на Христофорос Амантанидис.

Бандата с чуковете се сформира около 2000 г., когато в София вилнее разстреляният в края на юли 2005 г. Антон Милтенов-Клюна. Той е един от първите, който наема, предвожданата тогава от Славчо Симеонов, банда с чуковете, за да всее респект сред отцепилите се пласьори. Горе-долу по това време мъжагите от наказателната бригада вече са станали част от личната охрана на сочения за наркобос от МВР Христофорос Амантанидис-Таки.

Наказателните наемници изпълняват всякакви жестоки поръчки – освен шанаджии те мелят и “уши” на полицията. Наказанието с чукове е сред най-бруталните, измислени от родните бандити. Методиката е пребиване до загуба на съзнание, като целта е да се нанесат колкото се може повече поражения.

С чукове и метални прътове пребиха и журналиста Огнян Стефанов, шеф на Frognews.

Биячите с чукове и метални тръби са хора, селектирани от Рашо и Пешо Щангата. Те от години поддържат наказателни бригади.

“Чуковете” пребиха
Георги Борисов Симеонов,
27 г. , от Факултета

Около 12.00 в петък, 27 март, при мен дойдоха Жоро, с прякор Млекото, с още едно момче Бобо. Бях си вкъщи. Питаха ме дали искам да работя за тях – да продавам наркотици в кв. Факултета: амфетамини, трева, хероин. Казах им, че не искам да се занимавам повече с такива неща. А те ми отговориха: “Помисли си добре. Утре пак ще минем да ни кажеш дали си си помислил.”

На следващия ден, в събота, 28 март, идват отново вкъщи по обед 13.30 ч., и ме питат какво съм решил. Казах им, че няма да работя и не искам да се занимавам с тези неща. Питаха ме дали съм сигурен и аз потвърдих, че съм сигурен и ми казаха: “Добре, после да не се сърдиш!” И си тръгнаха.

В неделя, 29 март, около 16.30 ч., с двамата ми приятели Янко и Иво с колата на Янко тръгваме да излизаме от вкъщи. На около стотина метра, на ул. “Кубан” до спирката на автобус №72, ни спират двама униформени полицаи. Не ги познавам, но запомних физиономиите им и мога да ги разпозная. Единият на около 25 години, нисък, мургав, късо подстриган. Другият около 1.70 см висок, слаб, бял, рус със сини очи. Полицаите бяха без кола. При спирането полицаите ни поискаха документи за проверка. Дадохме си документите и започнаха да ни правят справка. В това време гледам четири коли до заложната къща: “Голф-4”, черен; “Мерцедес”, кремав; “Голф-3”, бордо и “Голф-3” пак черен. Гледам, че от колите слизат към десетина души, сред които Коста, Бобо, Жоро (Млекото), Иван, Пешо, които са известни на полицията и МВР. Същите тръгнаха към нас. В ръцете си носеха павета и метални тръби. Щом забелязаха полицаите, хвърлиха паветата и се върнаха към колите си. Единият от полицаите (ниският) се притече и хвана за ръката един от групата. Пешо казва на полицая “Старши, пусни момчето. Той е от нашите”. И полицаят го пусна. Ние по това време бяхме до колата на Янко, с другия полицай (високия). Казах му, че ще ме убият. Гледам Коста, един от тарторите, говори по телефона. След две минути Коста приключва разговора и всички изскочиха от колите, други се бяха скрили зад спирката, трети се криеха зад храстите. И около двадесет души се втурнаха към нас. Аз видях това, избутах полицая и избягах. Пред офиса на “Еврофутбол”, до механа “20 век” ме хванаха. Свалиха ме на земята и всички започнаха да ме налагат. Коста извади нож и ме наръга в главата – видях много добре. Бобо ме наръга в крака, а Жоро (Млекото) се опита да ми отреже пръстите на ръката. Познавам ги лично, защото работех за тях.

След като ме пребиха, ме оставиха и си тръгнаха. Хора ме намериха и един приятел с бус ме откара в “Пирогов”. Намушкан съм с нож в левия крак, намушкан съм в задната част на главата, счупен ми е средния пръст, на лявата ръка, порязан е пръстът на дясната ръка – опитали се да го отрежат. Опитаха се да ми счупят левия накрайник – насинен е. Това са същите хора, които разразиха скандала в Красна поляна, но превърнаха проблема в етнически, за да прикрият участието им. А тогава Коста и Жоро (Млекото) пребиха две момчета, че отказаха да работят за тях, но полицаите от 3-то РПУ прикриха истината и изкараха проблема като етнически. Бандата на Коста и Млекото се имат с полицията, защото съм гледал как им плащат.

Ивайло Петров Костадинов,
33 г., свидетел

Тримата с Георги и Янко бяхме заедно до момента, в който мутрите подгониха Георги. когато ни спряха двамата полицаи на “Кубан”, целият район бе обсаден от мутрите. Някои се криеха зад храстите, други зад колите. А Коста и Бобо бяха на около 20 метра от полицаите и нас. И само дебнеха да ни пуснат и да хванат Георги. По едно време, гледам Коста и Бобо тръгнаха към нас. Георги се изплаши и побягна. В този момент като на война от всички страни изскочиха около двадесет души и се втурнаха да бягат след Георги. Чух, че му казват: “Стой, циганин!” Тръгнаха и две коли. Полицаите никакво съдействие не оказаха. Стояха настрани и гледаха. Когато хванаха Георги и почнаха да го пребиват, аз и Янко запалихме колата и избягахме, за да не пребият и нас.

Илия Асенов Димитров,
очевидец

Бях на “Кубан” пред заложната къща около 16.30 часа с един приятел Венци. Гледам Коста Стефанов Трифонов, един от тарторите на групировката, и около десетина души, застанали на различни места. Коста говореше по телефона. А Георги с още двама приятели при двамата полицаи. Коста приключи разговора по телефона и тръгна към Георги и полицаите. След него тръгнаха още двайсетина души. Всички се бяха въоръжили с метални тръби и павета. Георги се измъква от полицаите и побягна. Появиха се още хора и всички подгониха Георги. А Коста и Жоро Млекото държаха в ръце ножове. На петдесетина метра го хванаха и го нападнаха. Коста се провикна “Циганин, ще те убия”. А полицаите се отдръпнаха настрани. Когато всичко свърши ниският полицай с черна къса коса извика подкрепление. Петнайсетина минути след случилото се, пристигнаха 2 или 3 патрулки.

Трайчо Янков,
началник 3-то РПУ София

– Обявен ли е случаят на Георги Борисов в бюлетина на полицията?
– Да, обявили сме го. Знаем, че е пребит. Имаме информация за Рашо и Коста. Образувана е преписка, има назначен дознател и наблюдаващ прокурор.
– Какво са правили двамата ваши служители на 29 март 14.30 ч. в кв. Факултета?
– Аз не знам да е имало там наши служители.
– Те са спрели Георги Борисов и двамата му приятели и са поискали документите им за проверка. Докато им направят справка мутрите се възползват и пребиват Георги.
– Много престъпници в полицейски униформи правят престъпления и се прикриват по този начин. Но ако е имало наши служители там, дознателят ще ви каже. Той ще ви даде цялата информация, с която разполагаме.
– Пристигнало ли е на място подкрепление?
– Да, изпратено е подкрепление. Но нашите служители са пристигнали накрая, когато всички са се разотишли.
– Кой подаде сигнал за подкрепление, хората казват, че двамата полицаи са извикали колегите си след като всичко приключи. Чули са ги да говорят по радиостанцията?
– Сигналът не е подаден от полицаи. Пред виетнамските имаме пост с камера и от там дойде сигнала.
– Има информация, че ваши служители си взаимодействат с Коста и Жоро Млекото?
– Ако има хора, които да свидетелстват за това, много ще се радвам. А виновните ще бъдат наказани.
– Това не е единствен случай. За две седмици има три такива престъпления. Вие знаете ли за това?
– Не, няма такова нещо.
– Хората са подавали жалби за рекет и отвличане срещу бандата на Коста и Жоро Млекото, но сигналите не са взети под внимание, защото има при вас началници, които ги пазят?
– Нямам такава информация, ако хората, които са ви дали тази информация, се съгласят да свидетелстват, нека да дойдат. Знаете, че много полицаи са уволнявани за такива неща. Аз ви каня лично да ни съдействате, като доведете хората да дадат своите обяснения пред дознателя във ваше присъствие.
– При положение, че имената на началници на отдели във вашето РПУ
– Емил Радев и Георги Георгиев, са замесени с работата на мутрите, мислите ли, че тези хора ще намерят смелост да признаят какво знаят?
– За това ви казвам да ни окажете съдействие, да получим необходимата информация. Аз ви обещавам, че Емил Радев и Георги Георгиев няма да работят по този случай.
– Вие можете ли да гарантирате за живота на хората, които се съгласят да говорят?
– Да, ще направя каквото е необходимо тези хора да не бъдат застрашени.

Снимки: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *